Bied Weerstand en hij zal vluchten

Satan verleidde Jezus met dit aanbod: “Dit alles zal ik U geven, indien Gij U neerwerpt en mij aanbidt” (Matteüs 4:9). Dit klinkt zo bizar, zo belachelijk, hoe kan dit ooit beschouwd worden als een verleiding? Geloof het of niet, dit was een krachtig, verleidelijk aanbod. Satan daagde de Heere Jezus uit door te zeggen “Ik beloof u dat als u simpelweg aan mijn voeten buigt, in een enkele handeling van aanbidding zal het het gevecht stoppen. Ik zal al mij macht over deze gebieden opgeven. Ik zal niemand meer bezetten of tot slaaf maken. Ik weet dat u genoeg van de mensheid houdt om vervloekt te worden voor God voor hun bestwil. Dus waarom zou u wachten? U kunt uzelf nu opofferen en de wereld vanaf nu bevrijden”.

Waarom was de duivel bereid om hiervoor al zijn macht op te geven? Hij probeerde zijn eigen hachje te redden. Satan wist dat zijn eeuwige bestemming verzegeld zou gaan worden aan het kruis. Dus als hij de Heere Jezus kon weerhouden om aan het kruis te geven, dan zou hij zichzelf dat lot besparen.

U zult zich misschien afvragen “Wat heeft dit toch met mij te maken?”. Satan verleidt de rechtvaardige nog steeds met een soortgelijk aanbod. Satan komt naar ons met dreigementen en beschuldigingen. Hij vertelt ons “Je hoeft mij niet te aanbidden – omdat ik al toegang heb tot je vlees. Ik ken al je zwakheden. Dus ga je gang en getuig over je vrijheid in Christus. Op het moment dat je je luidste lofprijs zing, zal ik je gedachten overspoelen met duisternis. Ik zal de zonde op zo’n krachtige manier in je alten opkomen, dat je je in al je wanhoop zult afvragen of je wel ooit vrij geweest bent. Je bent compleet machteloos!”.

Hoe beantwoorden wij deze aantijgingen van de duivel? “biedt weerstand aan de duivel, en hij zal van u vlieden” (Jakobus 4:7). Het maakt niet uit hoeveel verleidingen satan op u afschiet, u hoeft voor geen enkele zonde uit uw verleden te vrezen. Als het bloed van Christus heeft heeft bedekt dan kan de duivel niets doen om u te scheiden van de Vader (zie ook Romeinen 8:38-39).

Wat 5G betreft geldt ook: Inspraak zonder inzicht, leidt tot uitspraak zonder uitzicht. Mijn volk zegt de Heere, gaat ten gronde door het gebrek aan kennis (de Bijbel).